פסק-דין בתיק ת"א 10041-11-08

: | גרסת הדפסה
ת"א
בית המשפט המחוזי חיפה
10041-11-08
6.11.2011
בפני :
מנחם רניאל

- נגד -
:
1. הוד בלש
2. מוניק בלש

עו"ד צבי גלזר
:
1. לימן מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ
2. קליין מרגרטה
3. ראובן כפיר
4. קלריסה כפיר
5. מינהל מקרקעי ישראל
6. רשם המקרקעין עכו
7. המרכז למיפוי ישראל-מחוז גליל
8. הועדה המקומית לתכנון ובניה "חבל אשר"

עו"ד נועם אפשטיין
עו"ד יריב שפרונג ויובל שחר
עו"ד ענת באור- פרל
פסק-דין

תביעה זו עניינה סכסוך גבולות בין חלקות במושב לימן (להלן: "המושב"), בה נתבקש בית המשפט ליתן צווי מניעה קבועים, צווי עשה וסעד הצהרתי.  

הצדדים

  1. הוד ומוניק בלש (להלן: "התובעים") הם בעלי הזכויות במשק מספר 2 במושב, הידוע כגוש 18210 חלקה 3 (להלן: "משק בלש") וחברים באגודה הנתבעת 1, המאגדת בתוכה את כל בעלי הנחלות במושב (להלן: "הנתבעת" או "האגודה"). את זכויותיהם במשק קיבלו התובעים מגב' מרים בלש, אמו של התובע 1 (להלן: "גב' בלש"), שרכשה את הזכויות במשק ביחד עם בעלה, שלמה בלש ז"ל, בשנת 1962.
  1. מרגריטה קליין (להלן: "הנתבעת 2"), בנה וכלתה (להלן: "הנתבעים 3 ו-4" בהתאמה), הינם חברי אגודה ובעלי הזכויות במשק מספר 3 במושב, הידוע כגוש 18210 חלקה 4 וגובל עם משק בלש מצד מערב (להלן: "משק כפיר" או "המשק השכן").
  1. הנתבע 5, מינהל מקרקעי ישראל (להלן: "המינהל"), הינו הבעלים של הקרקע עליו נמצא המושב. 
  1. הנתבע 6 הוא רשם המקרקעין. 
  1. הנתבע 7, המרכז למיפוי ישראל (להלן: "מפ"י") אחראי על קביעה, הכנה ועדכון מוצרי המיפוי הבסיסיים הנדרשים במדינת ישראל. כמו כן, הוא אחראי על המידע הקשור לגבולות מקרקעין והוא מבקר ומאשר תוכניות לצורכי רישום אצל הנתבע 6.
  1. הנתבעת 8, הוועדה המקומית לתכנון ובניה חבל אשר, היא המאשרת תוכניות לצורכי רישום בטרם העברתם למפ"י.   

רקע

  1. בין משפחות בלש וכפיר קיים סכסוך גבולות מזה זמן רב, במהלכו נחתם ביום 21.10.91 מכתב הסמכה, שמטרתו קביעת קו הגבול בין שני המשקים השכנים. במכתב ההסמכה, עליו חתומים מר שלמה בלש ז"ל, אבי התובע 1, ומר ראובן כפיר, הנתבע 3, נקבע כי תבוצע מדידה של החלקות על ידי המודד שלומי דב (להלן: "המודד דב"), כשמסקנותיו וקביעתו בדבר הגבול בין החלקות יהיו סופיות ויבטלו כל קביעה קודמת, ושינוי יתאפשר רק אם תבוצע חלוקה על ידי המושב. המודד שלומי דב ערך ביום 11.5.92 מפה (נספח א'-2 ל-ת/2) לפיה רוב הדרך המשותפת, המשמשת את בלש למעבר לפרדסם, בשטחם של התובעים (להלן: "הדרך המשותפת"). 
  1. לאחר שנוהלו בין הצדדים הליכים משפטיים, בהחלטתו מיום 11.4.99, קבע בית המשפט המחוזי (השופט  מ' נאמן), כי מכתב ההסמכה בצירוף המפה של המודד דב הם "פסק בורר" שניתן לבקש את אישורו בהתאם לחוק הבוררות (להלן: "פסק הבורר הראשון"). ביום 14.3.00 אישר השופט נאמן (ת.א. (חי') 1336/98 בלש נ' כפיר, נספח ב' לכתב התביעה) את פסק הבורר הראשון, בקובעו שתוצאות המדידה של המודד דב קובעות עד לביצוע חלוקה על ידי היישוב או אגף המדידות. יש לציין, כי בזמן שניתן פסק הדין כבר החל מהלך חלוקה כללי על ידי המושב.
  1. בהמשך, ועד האגודה פנה למינהל ולמרכז לרישום משבצות חקלאיות (להלן: "המרכז לרישום משבצות"), לצורך הכנת תכנית לצרכי רישום של המושב (להלן: "התצ"ר"). בסופו של ההליך נרשמה התצ"ר בספרי המקרקעין ביום 2.7.08, וכנגד אישורה הוגשה התביעה שבפני.
  1. קודם להגשת התביעה שבפני, הגישו התובעים, בשנת 2006, תביעה כנגד האגודה והנתבעים 2 ו-3 לוועדה המשפטית המרכזית שליד תנועת המושבים בישראל, בפני הבורר מר יוני קמחי. לאחר שייצוגם של התובעים הוחלף, הם מחקו את התביעה בפני הבורר והגישו תביעה זו. 

טענות הצדדים

טענות התובעים

  1. בשנת 2003 לערך החליטה האגודה לבצע, באמצעות המרכז לרישום משבצות, מדידה של כל החלקות במושב ושרטוט מפות חלוקה חדשות לשם רישומם בטאבו באמצעות התצ"ר. הגב' בלש, אמו של התובע 1, פנתה לאגודה ולמרכז לרישום משבצות וטענה שאין לשנות את מצב הגבול הקיים בין המשקים. בהמשך, הודיעו לגב' בלש על ביצוע מדידות בשטחה, אולם לטענת התובעים, המודדים לא הגיעו כמתואם, ולמחרת הבחינה גב' בלש במודד מטעם האגודה, שאליו הצטרף הנתבע 3 כנציג האגודה, כשהוא נועץ בקרקע יתדות סימון גבול חדשות, באופן המצר את הדרך המשותפת בין משק בלש ומשק כפיר, דרך שבה עשתה משפחת בלש שימוש במשך למעלה מ-45 שנה. 
  1. לטענת התובעים, המינהל, המרכז לרישום משבצות ומפ"י ביצעו כל אחד, בהתאם לתחומי אחריותו ולבקשת האגודה, את התצ"ר, אך במקום שיערכו אותה בדיוקים הנדרשים על פי תקנות המודדים (מדידות ומיפוי), התשנ"ח-1998, ביצעו אותה בהתאם לרצונו של ועד האגודה, כנגד רצונם של התובעים, וללא התחשבות בפגיעה החמורה בקניינם של התובעים ובשינוי המצב הקיים בשטח מזה כ-50 שנה.
  1. לטענת התובעים, בהסתמך על חוות דעת מטעמם (ת/2), המפה שהכין המודד מטעם מפ"י, מר חיים שבח (להלן: "מר שבח"), לצורך ביצוע התצ"ר, אינה תואמת את התוכנית המפורטת ג/4572 (להלן: "התב"ע" או "התוכנית המפורטת", נספח א'-4 ל-ת/2) שהיא המפה היחידה שיש לה תוקף מחייב מכוח החוק, ואינה תואמת את מפת הסוכנות, הנקראת גם מפת צה"ל, משנת 1950 (להלן: "מפת הסוכנות", נספח א'-5 ל-ת/2). על כן, נטען שיש למנוע רישום מוטעה של התצ"ר כפי שהיא כיום ויש לתקנה בהתאם לתוכנית המפורטת הקיימת, או למצער על בסיס המצב הקיים מקדמת דנא.
  1. לחלופין, התובעים טוענים שאף אם בית המשפט יחליט שלא להורות על תיקון התצ"ר,   זכאים התובעים לצו מניעה קבוע האוסר על הנתבעים 2-4 לחסום את השימוש של התובעים בדרך המשותפת. זאת, בתוקף זיקה שנוצרה מכוח שנים. לטענתם, אפשרות הקמת דרך חלופית אינה באה בחשבון מבלי לפגוע בפרנסת משפחת בלש מהפרדס וקיומה של הדרך המשותפת הכרחית לתובעים, וממילא, כאשר מדובר בזיקה שנוצרת מכוח שנים, הם זכאים לה אף אם היתה קיימת דרך חלופית.
התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>